Bevallen met een Doula

Wat is een Doula?

Een Doula is een bevallingscoach, die de aanstaande ouders ondersteunt tijdens de zwangerschap, de geboorte van hun baby en de periode erna. Al in de oudheid was het heel normaal dat vrouwen bevielen met hulp van een andere wijze vrouw met ervaring.

Waarom kies je een Doula?

De opkomst van de Doula in Nederland is gebaseerd op een behoefte aan continuïteit van begeleiding, een vast en vertrouwd aanspreekpunt. Dat ene gezicht, die ene persoon, die het hele verhaal kent, die bij alle ups en downs aanwezig is. Het is daarom ook heel belangrijk dat je een goede ‘klik’ hebt met de Doula waar je voor kiest.

De meeste bevallingen die ik heb begeleid waren in eerste instantie cursisten, die extra ondersteuning nodig hadden. De redenen waarom mensen voor een Doula kiezen zijn zeer uiteenlopend. Vaak onbekendheid met de Nederlandse bevallingscultuur bij mensen uit het buitenland, angstige vrouwen, als je partner ziek is, alleenstaande vrouwen, extra ondersteuning bij medische bevalling (keizersnede, inleiden).

Vaak hoor ik van cursisten: ‘ik word zo rustig van jouw stem en ademmethode, zou je dit ook bij mijn bevalling kunnen doen’. Alleen al het idee dat er een ervaren Doula bij de bevalling aanwezig is, kan sommige vrouwen zoveel rust en vertrouwen geven. Ineens kijken ze niet meer tegen de bevalling op en gaan het ‘avontuur’ positief tegemoet.

Wat doet een Doula?

Een Doula ondersteunt de zwangerschap en het geboorteproces waar het nodig is. Ze weten hoe je de pijn bij een bevalling zou kunnen verminderen. Ikzelf gebruik hiervoor een bepaalde ademhalings- en ontspanningsmethode, massage, acupressuurpunten en visualisaties. Daarnaast kan een Doula helpen bij het geven van tegendruk bij rugweeën, bepaalde houdingen adviseren, opkomen voor jullie wensen in een ziekenhuis, motiveren, helpen tijdens persfase, kortom je door de bevalling heen coachen.

Uit onderzoek is gebleken dat een Doula bij de bevalling veel voordelen heeft:
• 50 % minder keizersneden
• 25% kortere duur van de bevalling
• 40% minder ingeleide bevallingen
• vermindert de behoefte aan pijnbestrijding
• zorgt dat de band tussen moeder en kind sneller tot stand komt
Bovendien leidt bevallen met een doula tot meer tevredenheid na de bevalling.

Wanneer je belangstelling hebt voor deze vorm van ondersteuning, dan kun je tijdens je zwangerschap mij bellen of mailen voor een vrijblijvende afspraak. Tijdens de volgende gesprekken bespreken we jullie wensen t.a.v de bevalling en dit kunnen jullie eventueel vastleggen in een geboorteplan. Samen bespreken we het geboorteplan en maken afspraken over de naderende bevalling. Tussen de afspraken door houden we contact, zo vaak als dat nodig is.

Ik ben standby tijdens de hele periode dat de bevalling zou kunnen beginnen. Dit is in de meeste gevallen ongeveer 3 weken voor tot 2 weken na de uitgerekende datum. Als de bevalling begint kunnen jullie mij bellen vanaf de eerste wee. Met alle liefde begeleid ik jullie om de ontsluitingsfase & geboorte van jullie baby zo ontspannen en prettig mogelijk te laten verlopen.

Na de bevalling is er nog ruimte om over ‘het avontuur’ na te praten en blijf ik bereikbaar voor adviezen.

Het totale pakket bestaat uit:

  • een kennismakingsgesprek
  • twee privé-lessen
  • maken van een geboorteplan
  • contact via telefoon/mail
  • continue begeleiding bij de bevalling
  • kraamvisite en nagesprek

De kosten voor deze ondersteuning vallen samen in een pakketprijs. De prijs voor een pakket kun je telefonisch opvragen.
Helaas worden de kosten voor een Doula nog niet vergoed door de zorgverzekeraar, wel is het aftrekbaar van de belasting.

Interesse?

We kunnen telefonisch of per mail een afspraak maken.