Samen Bevallen

Zwanger zijn en bevallen doe je niet elke dag… het zijn zeldzame gebeurtenissen in iemands leven. Iedereen zou hier met een goed gevoel aan terug willen denken.

In de cursus Samen Bevallen word je samen met je partner voorbereid op iets wat voor de meeste mensen het mooiste in hun leven is… het krijgen van een kind. Voor veel vrouwen is het een prettig idee dat hun partner ook de ‘positief- bevalmethode’ kent en weet wat er kan gebeuren. Hierdoor voelen ze zich op het ‘moment suprême’ rustig en zelfverzekerd.

Tijdens deze praktische cursus leren jullie o.a. ontspannings- en ademhalingstechnieken. Een goede ademhaling geeft rust en vermindert de pijn tijdens de weeën waardoor je bevalling soepeler zal verlopen. Verder komen de verschillende fase van de bevalling, soorten weeën, effectieve perstechniek en de houdingen tijdens de ontsluitings- en persfase uitgebreid aan bod. De cursus is zo opgebouwd dat je aan het einde van je zwangerschap helemaal klaar bent voor de bevalling.

Deze cursus is niet alleen als voorbereiding op je bevalling ideaal, maar ook op andere stress momenten in je leven kun je deze ademmethode toepassen. Denk aan de tandarts, te laat komen door file, sollicitatiegesprek en spreken voor grote groepen.

Elke avond bestaat uit één uur theorie en één uur praktijk zodat het ook voor de mannen boeiend blijft en het vooral ook leuk is om samen deze cursus te volgen.
De cursus Samen Bevallen bestaat uit 7 of 4 uitgebreide bijeenkomsten van 20.00 tot 22.00 uur in Huizen of in Naarden.
Na de bevalling is er nog één bijeenkomst met alle baby’s erbij, om alle avonturen uit te wisselen onder het genot van een hapje en een drankje!

Hieronder staat het programma van de (turbo) cursus bestaande uit 4 avonden.

Programma

Avond 1

 • Anatomie van de zwangere vrouw
 • Waarom zijn ontspanning en ademhaling zo belangrijk tijdens de bevalling?
 • Hoe maak je de keuze tussen thuis of in het ziekenhuis bevallen?
 • Wat kunnen jullie er zelf aan doen om tijdens de bevalling zo min mogelijk pijn te ervaren?

In het praktijkgedeelte doen we allerlei oefeningen om bewust je lichaam te ontspannen en leren jullie de ademhalingen die je tijdens de ontsluitingsfase nodig hebt. Ook voor gestresste mannen zeer geschikt:-)

Avond 2

 • Uitleg over de ontsluitingsfase (begin-, midden- en overgangsfase)
 • Wat is de rol van de partner in de verschillende fasen?
 • Hoe kan de partner zijn vrouw het beste ‘coachen’?
 • Welke houdingen zijn prettig tijdens de ontsluitingsfase?

In het praktijkgedeelte doen we oefeningen met betrekking tot de ontsluitingsfase en leren jullie wat je kunt doen als de weeën krachtiger worden.

Avond 3

Deze avond staat in het teken van het ‘moment suprême’ de persfase.

 • Wat staat er in deze fase te gebeuren? Geboorte van jullie baby, eerste ademhaling, doorknippen navelstreng, placenta, speciale wensen
 • Op welke manier gaat de baby door het bekken? Demonstratie van de spildraai
 • Wat is belangrijk om te weten tijdens de persfase? (ook voor je partner)

In het praktijkgedeelte nemen we alle voor- en nadelen van bepaalde pershoudingen door en leren jullie wat de meest effectieve manier is om de baby geboren te laten worden.

Avond 4

We beginnen de avond met uitleg over het bijzondere moment van de eerste kennismaking met jullie kindje, de controles, speciale wensen of ideeën hierover

 • We gaan het kort hebben over wat je zelf kan doen als de bevalling medisch wordt (inleiden, vacuüm, keizersnede en stuitligging)

In het praktijkgedeelte leren de partners hoe ze hun zwangere vrouw een ontspanningsmassage kunnen geven.
We sluiten de cursus af met het herhalen van de ‘positief-bevalmethode’ en daarin komt alles in chronologische volgorde nog eens terug.

Kortom, een zeer uitgebreide en praktische cursus om samen de bevalling bewust te beleven. Na de bevalling is er nog één bijeenkomst met alle baby’s erbij!

In overleg is privé-les ook mogelijk in je eigen vertrouwde omgeving of in Huizen.

Voor meer informatie kijk op de landelijke site samenbevallen.nl

Praktische informatie

Duur: 4 avonden
Dagen: donderdag van 19.30 tot 21.30 uur
Bijdrage: € 150,- (wordt door sommige zorgverzekeraars vergoed)
Locatie: Nieuwe Bussummerweg 5 in Huizen of in Naarden in de Lambertus Hortensiuslaan 40

Privé cursus Samen Bevallen

Duur: 1 à 2 sessies (afhankelijk van jullie voorkennis)
Dagen: maandag t/m vrijdag, bij voorkeur overdag
Bijdrage: € 85,- per sessie van 2 uur of € 150,- voor 2 sessies (wordt door sommige zorgverzekeraars vergoed)
Locatie: in je eigen omgeving of Nieuwe Bussummerweg 5 in Huizen